Lydnadshelg

Trots min hosta o eländiga förkylning så har jag denna helg gått en lydnadskurs med Lara för Monika Henriksson. Hon är en helt fantastiskt kninna med oerhört mkt erfarenhet och ett grymt öga för att läsa både hund och förare.

Vi började fredagkvällen med lite teori och man sitter som förgjuten i sin stol och bara försöker ta åt sig allt hon säger. Det vart en föreläsning som innehöll otroligt många bra bitar. Vi pratade lite om hundens mentalitet, hur vitkigt det är att analysera sin egen hund och lära sig träna efter det. Vad det är vi belönar och hur vi belönar, samt att man ska lägga upp planer och ha en strategi inför varje träning för att nå sina mål. Det sistnämna är något jag är urkass på. Det ska det bli bättring på här efter.

Lördagen började det praktiska och Lara o jag var först ut. Monika ville se hur våran lek såg ut, så vi tog fram en kamptrasa och Lara sitter som en smäck i den på mitt ”ta den” efter ett ”tack” släpper hon och väntar på nästa direktiv.
Jag gillar ju hur Lara morrar o låter när hon kampar, jag drar gärna igång det lite extra genom en klapp i sidan. Detta var något Monika definitivt tyckte att jag kunde sluta med. =) Ljuden jag får i leken resulterar i ljud vid andra föremål också, som typ apportbocken. Så tipset vi fick var använda lång leksak och dra långa långsama drag fram och tillbaka. Bryt henne vid ruskning/ljud direkt. Det är jag som får behärska mig ;)

Fotgåendet såg helt OK ut, men eftersom jag har ljud där så började vi att jag gick 10 m sträckor flera stycken och vid varje gång jag sade ett ”fot” så fick jag vänta 5s innan jag började gå. Det gick snabbt att få ner aktivitetsnivån och hon hamnade i perfekt arbetsläge. Dock tappade hon lite position, men med en liten påminnelse om att det inte är rätt så fick vi till det fint. Så det ska inte bli några problem att få henne gå ett grymt fritt följ =) Något Monika också märkte är hur känslig Lara är på mina rörelser, så jag fick höra att poängen vi får i vårt fritt följ är helt upp till mig. Rör jag mig korrekt kommer Lara gå grymt, överarbetar jag svängarna exempelvis så får vi vårt straff =P

Vi gjorde en apportering som såg kalassnygg ut egentligen, om man inte vill ha det perfekt som mig =P Enkla tips såsom större apportbock för mindre tassaktivitet vid gripandet och ett lystringsord 1,5m innan hon griper så försvann också ljudet. Se hur enkelt det kan vara =)

Jag valde också att få tips på hur jag påbörjar ett saktagående inför brukset och få till ljudgivningen att hon ska sitta still. Bara små saker så kommer det inte vara några som helst problem.

Hon är underbar min Lara! Ger 120% alla gånger om. Love her!
TACK Monika för underbar kurs och Malin o Jenny som fixade detta. Nu ska jag vara snabb o se när nästa inbjudan kommer då Monika är uppe i Knivstatrakterna igen!

Categories: Lara, Lydnad

4 comments