Vallhundsläger Lekeberga

I helgen har jag och Jett varit på vallhundsläger för Peter Nilsson & Eva Hallberg anordnat på Lekeberga gård.
Första gången jag åker iväg på något liknande och jag lovar att det kommer ske flera gånger. Hur roligt som helst och vallningen har verkligen fått en nytändning i mina ögon.
En gård med ett gäng får skulle sitta bra just nu!
Foto: Sanna Krans

Tänkte försöka mig på en liten sammanfattning.

Vi började fredagskvällen med lite teori som handlade i stort sätt om hur vi får hundarna att visa rätt attityd i fårhagen. Men rätt relation och ett gott samarbete mellan dig och din hund kan du komma långt.. Och allt det där tar du UTANFÖR fårhagen! Att hunden ska vara ”öppen” i huvudet för att kunna lyssna på dig är näst intill A & O.

Att flankera har jag trott handlar om att hunden ska cirkulera runt fåren. Och det gör det i en viss grad, det Peter tyckte att flankera stod för var: ”släpp trycket på fåren för att ta upp ett nytt tryck”. Det vi fick börja med att lära hundarna var alltså att på ett pressord ”du” så skulle hunden släppa trycket på fåren för att sedan få ett pysch och kunna gå upp i balans.

Någon Peter också tyckte var viktigt var att hunden ska vara 110% trygg bland djuren och veta vad ”Du”, smackningen & pysch betydde för något  INNAN du sätter den i skolbänken och börjar ”lära” den saker.

”Hunden ska gå lite snabbare än den långsammaste fåret”

Vi pratade också om de 3 positionerna som finns.
Position 1 är när du står mellan hunden & fåren. Du lägger sedan press på hunden i form av ett ”Du” och sedan släpper iväg den på ett pysch. Hunden får i denna position helt själv välja åt vilket håll den vill gå. Du står ju på linjen.
När hunden förstår vad pressordet och en pysch betyder där går man vidare till position 2.

Position två är när du valt vilket håll du vill att din hund ska flankera åt. Du står alltså här på cirkeln, antingen till höger eller till vänster om hunden och fåren står fortfarande ”i mitten” . Här börjar du lägga på höger & vänster. För att du ska få det så lätt som möjligt för dig så börjar du med att lägga in orden efter att du pyschat iväg hunden. Då hinner du se om du är nöjd med flanken eller inte.

Position 3 är som ett litet test av hur mycket hunden kan.
Här står du bakom hunden som har fåren framför sig. Du testar av genom att säga ”höger eller vänster” och kan inte hunden det, då har du gått för fort fram och får hoppa tillbaka till position 2 igen.

Tydligt och bra va? =)

”Om du inte korrigerar hunden tror han/hon den gör rätt”

Hur gick det för Jett då?
Han har gått super fint! Det jag har fått med mig som vi ska träna på är att ”promenaden” (Jag- Fåren – Hunden) så ska han veta att jag ansvarar för min halva och han ansvarar för sin halva. Han får alltså inte trycka fåren förbi mig. Så fort han tänker fel får han ett ”hey” som betyder ”Du tänker fel”. Han tycker nämligen det är lite skojigt att trycka fåren förbi mig, för då får han ju springa runt och stoppa dem igen. Men så ska det inte vara =)
Vi ska få till att ”du” betyder släppt fåren/vrid bort huvudet och där ska jag vara noga med att han inte går på ordet. Något som har varit jätte svårt. Just nu pressar jag honom istället med ”ligg” och försöker lägga in ”du, ligg, du, ligg” för att sen släppa på ett pysch.
Jag ska försöka fösa i samma träningspass, då fösa fåren är något som han har lite svårare med. När han är påväg att tänka fel ska jag i fösningen bara lägga honom ner och kalla in honom till rätt plats igen för att börja om. Ibland behöver jag inte alltid lägga honom utan kan försöka få honom i stående position istället för att ha honom på ”fötter” lite mer.

”Lägg inte hunden på 200 meter och du inte vill springa 200 meter och korrigera den för att den inte lyder”

En jätte trevlig helg med massa trevliga människor och hundar. Vi har varit en ganska så jämn grupp och man har verkligen sett utveckligen på alla ekipage. Ska bli så roligt att utveckla min lilla vallhund!

Categories: Jett, Träning, Vallning